aanmelden
Schriftlezing
website van de Dirk Monshouwer Stichting
H | 2e van Pasen | Leesrooster | M
Rubrieken
d Nieuws
d Bijbelvertalingen
Gesorteerd op:
laatste 20 wijzigingen
De DM-Stichting
Verslagen
d Links
Onderzoek
Hoe kan ik ...
...een bestand uploaden?
Sommige gebruikers kunnen een bestand uploaden. Te denken valt aan plaatjes (.jpg , .gif of .png files) muziek (.mid, .wav etc.) of teksten (.doc of .pdf bestanden).
Het proces van uploaden bevat twee onderdelen:
1. het plaatsen van een bestand op de site en
2. het aanbrengen van een link naar dat bestand, zodat het bestand getoond of gevonden kan worden.

1. Het plaatsen van een bestand op de site
Sommige gebruikers zien, nadat zij zijn ingelogd, in de gele balk bovenaan het woord Upload staan. Door op dit woord te klikken verschijnt een formulier waarmee een bestand op de site kan worden gezet.
Dit formulier geeft eerst aan hoeveel ruimte er nog is op de site.
Is uw bestand groter dan de nog beschikbare ruimte dan moeten er eerst andere bestanden worden verwijderd (zie onder 4.)
Daarna volgt een mededeling over de maximale grootte van het bestand dat op de site gezet kan worden. Is uw bestand groter dan deze omvang, dan is het niet mogelijk om dit bestand op de site te zetten.
Daaronder kunt u de naam van het bestand op uw computer invullen in een tekstvak of klikken op de knop 'Bladeren'. In het laatste geval verschijnt er een menu waarmee u door de bestanden op uw eigen PC kunt bladeren om het bestand te vinden dat u op de site wilt zetten. Als u dit bestand heeft geselecteerd klikt u in dit menu op de knop openen, waarna de naam van het bestand in het tekstveld verschijnt.
Tot slot Klikt u op de knop 'Zend File'.
Als het bestand niet te groot was zal nu een mededeling volgen dat de file met succes is iontvangen. U krijgt tevens een uplad nummer toegewezen. Onthoud dit nummer, want het is belangrijk om later een link naar dit bestand te maken!

2. Het maken van een link naar dit bestand
U kunt in elke tekst op de site een verwijzing naar uw bestand aanbrengen met de tekst de tekst {up nummer} Dit commando zal automatisch ervoor zorgen dat uw bestand getoond wordt als plaatje wanneer het een plaatje is, of als link naar een tekst wanneer het een tekst is.
Als het bestand een plaatje is, dan kunt u nog enige andere aanwijzingen toevoegen om de plaats en grootte van het plaatje mee aan te geven.
Deze aanwijzingen zijn:
links — plaatst het plaatje links
rechts — plaatst het plaatje rechts
getal — geeft de breedte van het plaatje aan in pixels, bijv. 200
getal% — geeft de breedte van het plaatje aan in procenten van het grote gele tekstvlak, bijv. 15%
enkel — geeft aan dat plaatje een link is naar een pagina die enkel dit plaatje weergeeft. Dit kan zinvol zijn wanneer een grote afbeelding in de tekst klein moet worden afgebeeld, maar toch ook in volle glorie bekeken moet kunnen worden.
Een voorbeeld van zo een afbeelding wordt dan {up 8 rechts 100 enkel}

Een link kan ook voorzien worden van commentaar: als de muis op zo een link rust, verschijnt er een 'tooltip', een klein commentaarveldje dat uitlegt wat de link doet. Dit commentaar kan aangebracht worden bij een upload op de volgende wijze:

3. Commentaar bij Upload
Klik in de gele balk bovenin op 'Upload'.
U gebruikt nu niet de knoppen 'Bladeren' of 'Zendfile', maar de onderin staande link 'Zie uploads'.
U ziet dan een lijst van alle bestanden die zijn geupload.
De lijst bevat een identificatienummer (ID), de oude naam die het bestand had op de PC vanwaar het werd geupload, het type van het bestand, de persoon die het bestand op de site heeft gezet, de grootte van het bestand, een onschrijving (de 'tooltip') als deze is aangebracht en twee links waarmee u dit bestand kunt wijzigen of verwijderen. Als nog geen beschrijving is aangebracht staat er '--leeg--'. Het wordt sterk aanbevolen om van elk geupload bestand een duidelijke omschrijving toe te voegen. Bestanden zonder beschrijving zullen bij ruimtegebrek als eerste worden verwijderd!
Als u de omschrijving van een bepaald bestand wilt wijzigen klikt u op 'wijzig'.
U ziet dan een formulier met gegevens over het bestand en een tekstveld waarin u een beschrijving kunt typen. Bent u daarmee klaar, dan klikt u op 'Veranderen'.

4. Geuploade bestanden verwijderen
Als er niet genoeg ruimte is voor uw bestanden, dan moeten oude bestanden verwijderd worden. Dit gebeurt op de volgende wijze:
Klik in de gele balk boven op 'Upload'.
Klik vervolgens onderaan op de link  'Zie uploads'.
Selecteer in de lijst die verschijnt op een bestand zonder omschrijving of dat niet langer actueel is en klik helemaal rechts op 'verwijder'.
Het bestand is nu verdwenen en niet langer op te roepen.
Eventuele links naar een verwijderd bestand geven nu aan dat het bestand niet gevonden werd!

Bericht 24 May 2015 13:16:09 | Auteur: Peter
Deze site heeft 252 leden, waarvan 1 online; Bezoekers: vandaag: 68; Colofon